8 sfaturi utile de care trebuie să ții cont când îți pui anvelopele de iarnă

Pentru că vrem să fii pregătit pentru sezonul rece, am venit în ajutorul tău cu câteva sfaturi utile de care trebuie să ții cont atunci când îți pui anvelopele de iarnă:

1. Citește în talonul mașinii dimensiunile corecte ale anvelopelor

Primul pas pe care trebuie să îl faci când vrei să îți schimbi anvelopele de vară este să verifici în talonul mașinii tale dimensiunile corecte. O anvelopă mai mare ar putea afecta articulațiile autoturismului și în același timp va scădea performanțele de frânare și de stabilitate. De asemenea, autoturismul ar putea să nu treacă ITP-ul și nu va fi la fel de sigur ca atunci când a fost testat de producător.

2. Fii atent la caracteristicile tehnice: indicele de sarcină, indicele de viteză, nivelul de zgomot

Indicele de sarcină reprezintă sarcina maximă în kilograme pe care o anvelopă o poate transporta la viteza maximă indicată de indicele de viteză. Acesta variază între 60 (250 kg) și 165 (5150 kg).

Dacă un autoturism are o greutate de 1460 kg, de regulă greutatea pe care ar trebui să o suporte o singură anvelopă este de 730, deci indicele de sarcină ar fi 97.

Mai jos găsești tabelul cu indici de sarcină anvelope.

Indicele de viteză reprezintă viteza maximă recomandată cu care poate fi rulată o anvelopă în condiții normale. Acesta variază de la A1 (5 km/h) la Y (300 km/h).

Mai jos găsești tabelul cu indici de viteză anvelope.Indice-viteza-ok2

Nivelul de zgomot contribuie mult la atmosfera din mașină, acesta fiind perceput în special la drum lung. Dacă anvelopele sunt mai vechi de 4 ani, acestea vor face și mai mult zgomot la rulare. Un nivel bun pentru anvelope este sub 70 dB (decibeli).

3. Compară prețurile înainte de a achiziționa anvelopele de iarnă

Prețul anvelopelor de iarnă diferă semnificativ în funcție de dimensiunea, caracteristicile, performanțele și locul de achiziție a acestora.

 

4. Schimbă-ți anvelopele înainte de prima zăpadă

Anvelopele de iarnă nu sunt utile numai pentru zăpadă, ci și atunci când temperatura coboară sub 7 grade. La temperaturi mai reci, anvelopele de vară se întăresc reducând aderența cu asfaltul. În plus, dacă faci această operațiune din timp, eviți să stai ore întregi la coadă, cum se întâmplă odată ce a căzut prima zăpadă.

5. Montează anvelopele în service-uri auto

Se recomandă ca schimbarea și montarea anvelopelor să se efectueze la service-uri auto specializate. Mecanicii pot verifica astfel şi presiunea din interiorul anvelopelor folosind echipamente adecvate şi pot echilibra și roţile pentru a preveni defecțiuni la sistemul de direcţie.

6. Ai grijă dacă alegi să cumperi anvelope de iarnă second-hand

Anvelopele de iarnă second-hand au avantajul unui cost de achiziție bun, dar, pe de altă parte, acestea pot prezenta defecte ascunse care pot provoca accidente. Dacă vrei să achiziționezi anvelope de iarnă second-hand trebuie să fii atent la gradul de uzură al acestora.

Consultă un mecanic pentru a te asigura că anvelopele pe care intenționezi să le achiziționezi sunt sigure!

7. Verifică gradul de uzură al anvelopelor

Durata de viață a unei anvelope este de aproximativ 4 ani. Anvelopele de iarnă noi au un profil între 7 și 9 mm, iar când ajung la jumătate din acest profil nu mai sunt eficiente chiar dacă au numai doi ani vechime.

Verifică gradul de uzură al anvelopelor la un service auto!

8. Ține cont de presiunea din anvelope

Presiunea corectă în anvelope este foarte importantă pentru uzura acestora și ar trebui verificată lunar. Aceasta poate fi scrisă pe stâlpul dintre portiere, pe marginea portierei dreapta față sau în cartea tehnică a mașinii.

Respectarea presiunii recomandate de producător este obligatorie, deoarece aceasta este adaptată mașinii tale și astfel poți optimiza performanțele anvelopelor și siguranța ta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s